Hyvä brändi rakentuu teoista ja aitoudesta

Lähes jokainen yhdistää joulupukin suosittuun kolajuomaan ja sinisestä hetkestä nousee mieleen tuttu suklaa. Kuinka brändit vahvoine mielikuvineen syntyvät, ja miten voit hyödyntää taitavasti rakennettua brändiä liiketoiminnassasi?Brändiä voi kutsua yrityksen sieluksi, joka yhdistää yrityksen arvot toimintaan ja erottaa sen muista toimijoista. Brändi on yrityksen kosketuspinta kuluttajiin ja kuluttajat rakentavat niiden avulla jopa omaa identiteettiään. Se ei missään nimessä ole siis vain markkinoinnin luoma strategia, vaan brändin tulee juurtua yritysjohtoon asti sekä niihin kulmakiviin, joiden varaan yritys on rakennettu.Kun lähdet rakentamaan brändiäsi, ota huomioon ainakin nämä seikat:

  1. Mieti, kuka olet ja mikä on yrityksesi sanomaEi ole yhdentekevää, kuka olet ja mitä haluat sanoa. Mikä on yrityksesi tarina ja missio? Mihin arvoihin toimintasi pohjautuu? Nämä tekijät ja niiden läpinäkyvä kommunikointi rakentavat brändisi aitoutta ja lähestyttävyyttä. Asiakkaasi tarvitsevat tarttumapintaa ja inhimillisyyttä, oli toimialasi sitten maanrakennus tai kauneudenhoito. Kerro rohkealla ja positiivisella tavalla arvosi ja visiosi.
  2. Miten eroat muista?Erotu, erotu ja erotu. Mitä teet toisin kuin muut? Mitä teet paremmin kuin muut? Mikä on yrityksesi x factor? Kun erottaudut, tee se aidosti itse tekemisen – ei esimerkiksi yliräiskyvän logon kautta. Asiakkaasi aistivat epäaitouden silmänräpäyksessä.
  3. Todista osaamisesiRakenna luottamus ja todista asiantuntemuksesi. Onko sinulla referenssejä, joita voit esitellä verkkosivuillasi? Pystytkö esittämään lukuja tuloksellisesta tekemisestäsi? Tee asiat hyvin, ja todista se!
  4. Mistä teoista brändisi koostuu?Brändi ei ole vain visuaalisuutta. Brändi koostuu myös asiakaskohtaamisista, henkilökunnan toiminnasta sekä onnistuneista ja epäonnistuneista teoista ja tilanteista. Jopa se, miten vastaat asiakkaasi negatiiviseen palautteeseen sosiaalisessa mediassa, rakentaa brändiäsi.
  5. Miltä brändisi näyttää?Yrityksesi nimi, logo, värit ja kuvat rakentavat vahvoja mielikuvia asiakkaittesi mielissä. Mitkä värit ja muodot tukevat haluamiasi mielikuvia ja miten voisit tuoda ne parhaiten esille verkkosivuillasi ja markkinointimateriaaleissa? Onko visuaalinen ilmeesi tunnistettava ja erottuva, onhan kaikki yhtenäistä?

Kun lähdet rakentamaan brändiä, muistathan, että taika ei tapahdu yhdessä yössä, vaan vaatii usein kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Positiivinen viestintä tukee brändistrategiaasi jokaisella toimialalla – kukaan ei halua olla tekemisissä jöröjukkien kanssa. Positiivinen yritysmielikuva syntyy hyvin rakennetusta brändistä sekä vahvasta asiantuntijuudesta.