Isot ja tunnetut yritykset

shutterstock_81407062Nokia on ollut Suomessa lähes tulkoon kansallisaarteen asemassa ja monet erittäin hyvin kansainvälisesti pärjänneet yritykset ovat jääneet tämän kuihtuneen jättiläisen varjoon. Suomessa on kuitenkin hyvin menestyviä yrityksiä, joilla on pitkät perinteet – tässäpä siis jotakin, josta ottaa mallia oman yrityksen perustamisesta haaveillessa. Tässä kolme esimerkkiä.

Kone Oyj

Kone Oyj on eräs maailman suurimmista liukuportaiden ja hissien valmistajista. Koneen tuotteisiin voi törmätä missä tahansa päin maailmaa ja yhtiö on onnistunut haalimaan uraauurtavia suurprojekteja, kuten hissien rakentamisen uudella tekniikalla Saudi-Arabiassa edelleen rakenteilla olevaan Kingdom Toweriin, josta tulee maailman korkein rakennus. Koneella on yli 100-vuotinen historia, mutta se on säilynyt sitkeästi suomalaisena aina kovimman Kiina-ilmiöaallon yli. Suomessa on yhä tänä päivänä Koneen päämaja Espoon Keilaniemessä sekä tuotekehitys- ja testausyksiköt Hyvinkäällä ja Lohjalla.

Stora Enso Oyj

Metsäteollisuus on ollut eräs Suomen hyvinvoinnin kulmakivistä. Vaikka Stora Enson piipuista ei enää tuprutakaan savua entiseen malliin Kymenlaaksossa, on Stora Enso Oyj edelleen maailman toiseksi suurin painopaperin valmistaja ja suurin suomalais-ruotsalainen yritys (kotipaikka on edelleen Helsingissä) ja sillä on Suomessa edelleen kahdeksan tuotantolaitosta, jotka työllistävät tuhansia ihmisiä.

Fortum Oyj

Fortum on sähkön ja lämmön tuotantoon painottuva suomalainen energiayhtiö, joka perustettiin 1998 Neste Oyj:n ja Imatran Voiman yhdistyessä. Fortum on Vattenfallin ohella eräs Pohjoismaiden suurimmista energiayhtiöistä ja sillä on johtava markkina-asema Suomessa ja toimintaa Venäjällä, muissa Pohjoismaissa sekä Puolassa.